tisdag 8 november 2011

Kristallnatt i Visby

I kväll den 8 november skall det åter igen hållas ett fackeltåg i Visby till minne av Kristallnatten 1938 i Tyskland. Den natt nazisterna vandaliserade judiska affärer, synagogor och utsatte judarna för allehanda organiserade förföljelser. Fackeltåget hålls alltså till minne av Kristallnatten i Tyskland med tillägget mot främlingsfientlighet och rasism och det är i det där tillägget som den egentliga drivkraften och intresset för fackeltågsbärarna ligger tror jag.

  På andra håll i landet har man under dessa fackeltåg till minne av Kristallnatten både haft talkörer om att "Krossa Israel", gått runt med palestinaflaggor och haft talkörer i stil med ""Krossa Kapitalismen". Ett märkligt sätt att bete sig om man skall hötidlighålla de människor som förföljdes av nazisterna. Nu lär väl fackelpromenaden i kväll bli en ganska avslagen tillställning jämfört med dem för c:a 10 år sedan när man började de här tillställningarna. Då var väl någon haschrökande anarkist huvudtalare och då bussade Hassela in sina ungdomar till fackeltåget varvid en av dem blev gripen av polisen mitt under tåget som efterlyst för rån om jag minns rätt.

 Det är överhuvudtaget ganska märkligt om hur nazismen används och ses på i nutiden. Just det började jag tänka på när jag förra vintern läste Erik Wallins bok Ragnarök i en nyutgåva med ett långt förord där man bland annat beskrev de överlevande svenska Waffen-SS frivilligas fortsatta liv efter kriget.
Erik Wallin var född 1921 och stred först som frivillig för Finland i både vinterkriget och fortsättningskriget. 1943 blev han sedan frivillig i tyska Waffen-SS och stred i det ända fram till slutstriden i Berlin 1945 där hans division sattes att försvara Hitlers bunker och det är åren i tyska Waffen-SS han beskriver i sin bok Ragnarök som jag tror kom ut första gången redan 1945.

I förordet till boken beskrivs hur Erik Wallin behandlas och förhörs av säkerhetspolisen när han kommer hem på höstkanten 1945. Samtidigt med detta publicerar kommunistiska tidningar (Ny Dag?) i Sverige påståenden om att Erik Wallin under konvalecens efter att ha blivit sårad i strid tjänstgjort som lägervakt i ett koncentrationsläger. Att Waffen-SS soldater efter att blivit sårade fick tjänstgöra som lägervakter innan de återigen blivit fullt stridsdugliga förekom enligt historikerna som skrivit företalet till boken så kommunisttidningens uppgift var på inget sätt helt osannolik.

 Detta att Erik Wallin kanske tjänstgjort som lägervakt var dock något som svenska polisen 1945 var helt ointresserade av och han förhördes aldrig kring detta. Förhören kretsade däremot mycket kring vart hans svenska uniformspersedlar tagit vägen när han åkt till Tyskland och han dömdes även för detta och om jag minns rätt även för att ha avviktit från tjänstgöring i svenska försvaret till något gansdka symboliskt straff.
I nutiden sitter svenska journalister "hjältemodigt" och gräver fram uppgifter om att någon sedemera känd företagare varit med i någon nazianstruken i sin ungdom för 70 år sedan och om eventuellt vår drottnings pappa gjorde oetiska affärer med hotade judarpå 1930-talet.

 Vill ni fackelbärare förhindra att Sverigedemokraterna blir ett stort parti: Bemöt oss och vad vi tycker med argument och sluta fjanta runt med era facklor för saker som jag tror ni knappast bryr er om.

 Jag hoppas och tror att ni blir riktigt få i kväll och känner faktiskt lite lust att åka in till Visby för att bla bevista tillställningen.

 Däremot tycker jag det är mycket bra att minnas nazisternas och andra totalitära ideologiers illdåd mot mänskligheten. Det tycker jag dock man gör bäst genom att försöka ta reda på och läsa om vad som då hände och genom att se upp med människor och tankegångar som sprider hat och oförståelse mellan människor.

 I Visby på Adelsgatan finns som bekant en affär som bla säljer påls och skinnvaror. Jag vet inte hur många gånger det har skett, men många är det, som denna affär har fått sina skyltfönster krossade. Märkligt nog finns människor som varit inblandade i förföljelsen av dessa småföretagare bland dem som från början tog initiativ till dessa fackeltåg till minne av Kristallnatten.

1 kommentar:

  1. Väldigt inkännande skrivet Hannes! Jag har svårt att tro att någon människa med förmåga att läsa innantill kan ta anstöt av den här texten.

    SvaraRadera