onsdag 14 mars 2012

Ett av de så kallade hatmailen?

I dagens GT är en förnämlig insändare angående planerna att göra Gotland mångkulturellt införd skriven av Barbro Jörberger Gammelgarn. (B Jörberker känner jag alls inte men av nätet framgår att hon är fd journalist på DN och även skrivit en rad böcker i sociala frågor)

Här är länk till insändaren: http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7549627

Månne är denna insändare ett av vad som kallats för hatmail som sänts till tidningarna och landshövdingen? Ja då får jag säga att de är vårdslösa med språket.

Barbro Jörberger tar i sin insändare upp Borlänge som exempel hur det kan gå i en småkommun när liknande planer som de finns på Gotland blir verklighet. Helt emot alla vanliga rutiner och vanligt hyfs ser sig ansvarig utgivare Ulf Hammarlund GT föranledd att lämna en kommentar till insändaren som är som följande:

"Jag vill förtydliga några saker i insändaren.
Fakta är att Borlänge har tagit emot 1812 asylsökande under sex år, 2006 till och med 2011, det vill säga 302 flyktingar per år.
När det gäller försörjningsstödet på 91,7 miljoner hänger det också ihop med den totala arbetslösheten i Borlänge.
Ulf Hammarlund
ansvarig utgivare"

Jag vet inte varför han lagt in denna kommentar.

Borlänge har tagit emot ett antal asylsökande somalier. Siffran kan vara 35. Dessa som kanske är 35 har i sin tur tagit hit i genomsnitt 33 personer som anhöriginvandrare. Nu väntas ytterligare 600 somalis till Borlänge efter det att reglerna för anknytningsinvandring för barn ändrats. De här siffrorna jag nämner är ganska osäkra och någon med säkrare kunskaper får gärna rätta mig.

Följande siffror angående Borlänge  är dock säkra och kommer från SCB.

Av Borlänges nära 50.000 innevånare har 12,6 % utländsk bakgrund.
Socialbidragen som sägs skena i ökning uppgick 2009 till 92 miljoner.Av dessa 92 miljoner betalades 60  miljoner till personer med utländsk bakgrund - alltså 65 % av socialbidragen gick till en grupp som utgör 12,6 % av befolkningen. De 600 barn som väntas komma till samhället väntas föra med sig mycket stora utgifter och kommunen har sänt nödrop att de inte klarar av alla utgifter.

Borlänge var ett utmärkt exempel på hur illa det kan gå av Barbro Jörberger och det är märkligt med chefredaktörens kommentar.

Sverigedemokraterna i Borlänge fick i valet 2006 cirka 3 % av rösterna men i valet 2010  cirka 10 % av rösterna.

Här är en person på återbesök i Borlänge den stad där den fick uppleva de lyckligaste åren i sin barndom och berättar vad den ser: http://snaphanen.dk/2010/08/29/s%C3%B8ndagskronik-mina-drommars-stad/

Här är länk till Affes Statistikblogg där han tar upp Borlänge: http://affes.wordpress.com/2010/06/17/socialbidrag-utrikes-fodda-i-borlange/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar