måndag 19 mars 2012

Förr eller senare går dom på fel gubbe.

Jag tror jag inte är den ende som har känslan av att det varit en hel del drev och mobbar i det offentliga Gotland på senare tid. Det är lite som med folk som hotar och är våldsamma mot andra människor - förr eller senare går de på fel gubbe.

En helgkväll i början av 1980-talet stod jag tillsammans med min dåvarande flickvän nere i gången på Centralen i Stockholm och väntade på pendeltåget. Det var en helt vanlig helgkväll och klockan var kanske runt 11 på kvällen och gången var fylld av människor som rörde sig åt olika håll. Vi stod ungefär där kioskerna är (var?) och såg på långt håll ett följe i gången på väg mot tågen. Först gick en mycket  liten fet turk-gubbe runt 60-årsåldern i gammaldags kavaj med två jättestora resväskor i händerna, bakom honom gick en skara barn och fru i huckle. Att vi började kolla in dem berodde nog inte så mycket på att de såg så lantliga och främmande ut utan på att mannen hade två svenska mycket välbyggda och långa berusade killar på var sin sida som skrek rasistiska okvädingsord mot honom och knuffade honom mellan sig på ett allt våldsammare sätt. Det man tänkte var ju: Hur skall man hjälpa den här lilla gubben och hans familj som bara vill ta Malmö-tågetmot de där monstren till människor.

Alltnog. När den här hopen nästan var framme och skulle passera oss och knuffarna nästan fått den lilla gubben att falla omkull med sina stora resväskor ställde gubben plötsligt ned sina väskor. Han gick direkt och ögonblickligen på den störste av killarna och bara matade in ursinniga knytnävsslag tills killen senade ned och där avslutade han med en ansiksspark som fick blodet att pumpa ur den krossade näsan. Den andra killen blev så perplex av gubbens så han hann inte reagera föräns det var hans tur. Hoppas gubben och hans familj kom med tåget och några efterräkningar av rättsväsendet fick han i varje fall inte för jag både hämtade polisen och anmälde mig som vittne men hörde aldrig något av polisen även om man kan säga att gubben överreagerade. De där killarna gick på fel gubbe.

Ja politik och samhällsdebatt är väl inte helt samma sak som ett gatuslagsmål  där rollerna plötsligt kan bytas. Däremot tycker jag det har varit en hel del drev och mobbar i gång på Gotland nu en tid.

Det började lite med att några i kyrkan tipsade tidningarna att kyrkan hade bjudit in en föreläsare från Anglikanska kyrkan i England vilken enligt dem skulle vara motståndare mot kvinnliga präster i deras kyrka. Han skulle inte på något sätt tala om det riktiga eller oriktiga i kvinnliga präser i deras kyrka utan om helt andra ämnen. De här anställda i den gotländska kyrkan sade sig vara kränkta över hans närvaro och kampanjade då för sin rätt att slippa närvara. Det här hakade de gotländska medierna på med olika kränkta kyrkoanställda som jag antar hämtar sin inspiration hos det så kallade Seglora Tankesmedja (En sammanslutning av intoleranta och aggresiva PK-kyrkliga). Ja till slut tvingades biskopen göra avbön och ge de kränkta rätten av bojkotta. Dom gick på rätt gubbe men stämningen i kyrkan har knappast blivit bättre efter detta.

Sedan för en liten tid sedan var det en företrädare för det gotländska företagarna som blev uppnaglad och tillfrågad av en journalist på självaste kvinnodagen där han blev tillfrågad varför så få kvinnor är chefer i det privata näringslivet. Hansvarade att företagen väl försökte att anställa den mest kompetenta som chef och fick då följdfrågan om det kunde betyda att kvinnor var mindre kompetenta. Han svarade: Ja, kanske det. Det har han sannerligen fått äta upp! Efter det har Anders Thommason (tror jag han heter) blivit något slags symbol för kvinnofientlighet och mansgriseri och jag vet inte hur många av gotlands höga potentater som nu tävlat i att ta avstånd från hans fruktansvärda uttalande. Man har skrivit artiklar, gjort olika befängda listor och framförallt har han själv tvingats göra fullständig offentlig avbön från sitt lite osmidiga uttalande. Dom gick på rätt gubbe men nog lämnar den här segern en lite besk eftersmak hos en del hoppas jag.

För några veckor sedan publicerade och presenterade länsstyrelsen en rapport med olika ideer hur man skulle locka hit fler asylsökande sk flyktingar till Gotland. Jag antar att det var ett mycket trivsamt och enhälligt seminarium där man lovprisade den verklighetsfrämmande och floskeltyngda rapporten. Vad deltagarna tänkte får vi dock aldrig veta. Dock var det någon av alla de "rasistiska" web-sidorna som snappade upp de här formuleringarna om att hämta busslaster med flyktingar och att Gotland skulle höjas från sitt nu förhållandesvis blygsamma 4,7 % till det normala 15 %. Det där spreds runt på oli8ka ställen som Avpixlat och Flashback och där var inte kommentarerna nådiga om planerna. Dessa kommentarer (om man tittar på Avpixlat så vaqr det förvånansvärt många från ön som kommenterade) fick lanshövdingen att fullständigt gå i taket och hon grät ut i tidningen hur ledsen, kränkt och besviken hon var. Sedan fyllde allt vad Gotland har av politiska högdjur (alla partiordförande på ön i de gamla partieran) och chefer de största skattefinansierade veksamheterna (Svenska Spel, Högskolan osv) med ett upprop där de gav lanshövdingen sitt stöd efter de fruktansvärda påhoppen.

Jag tror dom gått på fel gubbe nu. Efter kommentarerna på de fastländska web-sidorna (ja jag tycker kommentarer där ofta håller låg nivå)har motståndet mot planerna visat sig på en ganska bred och stark nivå. GT fick motta en starkt och skarpt formulerad välskriven från någon för mig helt okänd kvinna på Östergarnslandet. Kommentarsfälten på gotlaqndstidningarna har fyllts av skeptiska kommentarer från nya signaturer och gamla välkända som aldrig uttalat sig skeptsikt mot asylpolitiken förut.

Nej vi som är kritiska mot landets asylpolitik på ön har inte haft någon stor framgång. Däremot tror jag vi blivit synliga och tydliga och kanske satt oss lite i respekt bland dem som bara jamsar med och egentligen aldrig frågat sig själva i vad för slags land de vill leva i. De kan inte bluddra fram sina tomma floskler om mångkultur längre utan att förvänta sig att bli emotsagda av många. Ja den som lever får se men jag tror faktiskt att de bildlikt talat har gått på fel gubbe nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar