tisdag 20 mars 2012

Hotar dom med polis? Ja det verkar så.

Uppdaterad onsdag em

För en tid sedan när det kom fram att arrangörerna för den så kallade Rockskalle Festivalen på Gotland avbokat ett band med motiveringen att en av bandmedlemmarna misstänktes vara Sverigedemokrat skrev jag insändare om denna åsiktsförföljelse till de båda gotlandstidningarna. Kring den här affären rapporterade de gotländska tidningarna inte alls om motiveringen som gavs när bandet avbokades " "Med tanke på Rickardss politiska engagemang så kan ni inte få spela på Rockskallen. Varken tidningen eller Roxy kan stå bakom Sverigedemokraterna. Sorry.". Jag tyckte rapporteringen i de gotländska tidningarna var både snedvriden och partisk kring det här och skrev en insändare. På den ena tidningen GA hade insändaren på något märkligt sätt försvunnit från den ordinarie insändarredaktörens men publicerades avkortad när den efter min påringning återfanns. På den andras tidningen GT svarade Eva Bofride (ledarskribent och insändarredaktör) att de inte tog in insändare angående spörsmål där den andra tidningen var med bland arrangörerna och som de inte skrivit om. När jag påpekade att de visst skrivit om avbokningen hänsköt hon frågan om insändarens publicerande till ansvarig utgivare. Han meddelade så småningom att de inte tänkte publicera insändaren.
AB GotlandsPressMar 18, 2012 08:46 AM
Ja nog har man fått lirka och trassla genom åren för att få ha insändare i tidningarna. Alltsom oftast har redaktörerna haft allehanda skäl till att inte ta in dem och min egen känsla har varit att ju välskrivnare och viktiga de varit ju mindre chans har det varit att de kommit in. Precis den känslan har andra "oppositionella"  sagt att de fått av insändarredaktörernas arbete: De försöker styra debatten.
Efter länsstyrelsens rapport och seminarium, landshövdingens gråt-utspel i tidningarna och poitikernas eniga makltdemonstration med insändare för att göra Gotland mångkulturellt skrev jag en insändare. Denna publicerades i GA efter några dagar men inte i GT. Jag ilsnade till och länkade till min insändare som jag då efter att den varit i GA hade lagt ut här på bloggen.
I går fick jag följande meddelande samtidigt som insändaren sent om sider publicerades:
Vi har beslutat att ta bort samtliga inlägg där du lägger länk till din blogg och de insändare som inte publiceras.
Att lägga länk till egen sida är otillåten reklam och beivras av Gotlandspress.


Det är väl inte helt tydligt vad de menar och jag har bett dem att förtydliga vilket de inte gjort. Jag tolkar det som att de hotar med polisanmälan och stämning för otillåten reklam vilket det kanske finns möjligheter att göra och jag antar att de kontaktat en jurist.

Jag förstår så väl att det inte känns all-right för GT att bli pressade att ta in insändare av en liten kaxig nisse i Klintehamn. Ja det har jag viss förståelse för.

Men att hota på det här sättet och underteckna med AB GotlandsPress är helt otillständigt.

Jag sökte förgäves ansvariga på Gotlands Media i går tisdag och bad dem dessutom kontakta mig. I dag har jag dock efter påringning fått kontakt med dem och de uppger att vad de vet ingen anställd sänt detta meddelande. Inte heller att ansvarig utgivare på helagotland gjort detta.
 
För detta talar dels att man givetvis i första hand skall tro människor när de säger något och dessutom att benämningen AB GotlandsPress är inaktuell och förtagsnamnet böts för ett par år sedan.
 
Mot detta talar att man vad jag kan se verkligen tog bort länkande inlägg i samband med detta som man ju deklarerade att man skulle göra. Dessutom tycker jag hela meddelandet i sig inte känns fejkat i formuleringar.
 
Vad nu detta härstammade från så känns det ändå bra att de inte står bakom eller om det nu är så att de inte vidhåller detta löjliga hot.
 
Hur skulle det sett ut om de gjorde en sådan anmälan. Om jag haft komersiella syften med mitt bloggande kan jag tro att det både ur rättsmedvetandesynpunkt och även rent juridiskt skulle kunnat ge en sådan anmälan rätt men nu är det ju inte så i mitt fall.

4 kommentarer:

 1. Du fattar väl att det är nån som driver med dej,spåra IP-numret på den som skrev inlägget,det är inget svårt.

  SvaraRadera
 2. Så här i eftertankens kranka blekhet känns det tyvärr så. Det andra du skriver har du dock totalt fel i.

  Ibland är det svårt att tänka sig in i hur pass rubbade och störda en del människor verkligen är - i alla fall jag har ibland svårt för just det. Man tycker att det skall finnas någon slags vettig logik eller vinst i något. Det är möjligt att någon vill driva med mig eller göra mig illa men det den då gör är att den ställer till det mer för helt andra - som i detta fall gotlandstidningarna.

  Fortfarande är jag dock inte helt säker på hur det ligger till.

  SvaraRadera
 3. Jag spårar lätt IP-numren till de inlägg som kommer till min blogg,jag får dessvärre bara reda på var datorn finns geografiskt,t.ex. Klintehamn eller Hemse,inte innehavaren.

  SvaraRadera
 4. Här är en länk som är användbar
  http://www.whatsmyip.org/traceroute/

  SvaraRadera