tisdag 3 april 2012

En uppmuntrande kommentar

Lite obegripligt för mig själv har jag inte haft så mycket att skriva om eller kanske inte haft lusten ett tag. Det blev kanske lite mycket en period?

Under tiden det varit stiltje har det kommit in en kommentar på ett inlägg om Hassela som gladde mig. Som följer:
Hej
Jag har följt dig i ett antal år, förundrat,förfasat och även beundrat vad du skriver om HasselaGotland. Jag har själv bott på HG några år och måste säge att det var fantastiska år. MEN, jag måste erkänna att du hittills inte skrivit ett osant ord (som jag läst)och ändå har du bara nått toppen på isberget. Fattar inte varför uppdrag granskning tar sig ann det, vet att andra försökt få de intresserade.

Tack för den kommentaren!

 På möten och offentligt har jag varit mer eller mindre ensam i Klinte om att diskutera och ge kritik mot Hasselas verksamhet. I det tysta och i personliga sammanhang har jag dock fått medhåll och beröm av en hel del personer i samhället, även av sådana som spelar en stor roll i Klintehamn och som faktiskt skulle bli problematiskt för om deras tankar kom ut.

Aldrig har någon som själv varit på Hassela sagt sådant som du nu gör och det tackar jag dig för. Det ligger inte långt borta att tänka att den som kritiserar Hassela bara tänker "Inte på min gata." Så är det dock inte i mitt fall och jag skall faktiskt säga att när det gäller missbruk, trots att jag själv inte är lagd åt det hållet, så har jag i mitt liv fått stora erfarenheter i vad det kan betyda för människor.

Jag har faktiskt själv tänkt tanken på hur det blivit för mig om jag hade blivit placerad på Hassela som tonåring och just för min personlighet var det en rysansvärd tanke. :-) 

Hassela känns för mig som ett företag där en liten grupp "starka "(medelålders - äldre socionomer med vänsteråsikter) omger sig med en stor grupp "svaga " (personal som haft problem själva och ungdomar som ofta har svårt att uttrycka sig och värja sig från översitteri). Jag tror inte Hassela fungerar värre och har fler missförhållanden, övergrepp och utnyttjande av ungdomar än andra behandlingshem. Däremot så är det med företagsägarnas numera helt falska retorik om rättvisa och omsorg sällsynt osmakligt och det har ju med tiden visat sig att det inte är någon god ide med massbehandling av ungdomar med vitt skilda problem på ett och samma ställe. 

Det sorgliga dödsfallet som inträffade för en tid sedan med en tonåring har ju gjort att företaget anmält sig själv för missförhållanden men det är nog naivt att tro att det kommer leda till något, samma gubbe på socialstyrelsen som alltid tidigare sköter väl anmälningarna. Man tycker ju dock de kunde kostat på sig en dödsannons för någon sådan har jag inte sett men det kan ju finnas andra mer förståeliga orsaker. 

10 kommentarer:

 1. En av dina grannar3 april 2012 12:31

  Jadu Hannes Muller,du är en konstig jävel,jag som ändå bor granne med dej fattar tamefan inte vad du håller på med,du är ju nästan som en tysk,hahahahahahahaha.
  Jag har presis lärt mej om hur man skriver på internet av min son som är duktig på det,ahn är snickare och hans firma måste ha internet.
  Du vet ju inte på vilken sida av dig som jag bor så du kan inte veta vilken av dina grannar jag är,haha.
  Jag tycker du skall städa din träggård för den ser för jävlig ut,presis som du.

  SvaraRadera
 2. Det är svårt att förhålla sig till människor som är på denna nivå.

  Konstigt nog är denna person, som alls inte är granne med mig, anställd och styrelsemedlem på AB Hassela Gotland. Möjligen hör han till de som är uppsagda men jag vet dock ej. Han har även anhöriga som är anställda och en bror som är uppsatt chef i kommunen. Tidigare när han sänt grövre och direkt hotfulla kommentarer vilka han undertecknat med namn till denna blogg har jag kontaktat AB Hasselas ledning och bett dem prata förstånd med honom vilket de helt häpnadsväckande inte har gjort.

  Tidigare (tom 2006) har han besatt en tung post i en kommunal nämnd för ett parti på ön som jag kontaktat. Han är dock ej längre partimedlem men representanten för partiet var givetvis villig och förstående och hade agerat om han fortfarande varit medlem enligt vad denne sa.

  Jag tycker ni skall skämmas AB Hassela Gotland för att ha anställda som beter sig på detta vis.

  SvaraRadera
 3. Jösses.. Att man ens anstränger sig att skriva en sådan barnslig kommentar. Vilken trevlig "granne". Hela cirkusen runt hassela förstör för alla i samhället. Och att folk inte vågar säga vad dom tycker förstår jag mycket väl..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore inte Klintehamn ett så fint samhälle med så många speciella och trevliga människor... så skulle man väl flytta härifrån ögonaböj. :-) Men nog är stämningen kring vissa saker speciell.

   Radera
  2. Ja klinte är ett fint ställe! Fast det känns ganska skönt att bo utanför:) Glad påsk!

   Radera
 4. Hur kan du veta vem det är som som urbota dumt,Hannes? Har du fått något tips eller kan du spåra ip-nummer på något vis,jag har hört att man kan göra det om man vill kolla t.ex. mailadresser.
  Jag vet ingen på Hassela som har någon bror som är chef på kommunen,däremot vet jag en på Hassela som har en kusin som är chef för ett kommunalt bostadsbolag och de har samma efternamn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är säker på den saken, inte bara igenom att jag fått undertecknade kommentarer utan också genom händelser irl. Jag vet inte riktigt hur man skall hantera sådant här klokt men jag tyckte jag gjorde det när jag ringde till företaget och bad dem hjälpa mig och vänligt tala personen tillrätta. Nu vet jag inte.

   Det där med släktskapsförhållanden kan jag däremot alldeles säkert fått felförklarat av någon. Jag kan inte direkt påstå att jag blir nyfiken och intresserad av människor som håller på såhär. Roligare kan man ha. :-)

   Sådana där bussiga kommentarer som din och sign Josefins gör gott och Glad påsk! tillönskas bådatvå.

   Radera
 5. Låter illa om något har hänt in real life,kanske vet jag oxå vem personen är och jag misstänker att jag vet det,med tanke på den kommunala chefen.Jag känner inte denne personligen men vet att han inte är omtyckt,varken av eleverna på kollektivet,arbetskamrater och till och med har jag hört en av hans nära grannar prata sk-t om han.Om han håller på IRL så stämmer ju ryktet.

  SvaraRadera
 6. Om det ändå varit socionomer som styrde Hassela. Mats Barre Musiklärare. Lars Siggelin Folkhögskolelärare. Carina Östanbo är så vitt jag vet glad amatör. Du kan räkna på dina 5 fingrar vem som är utbildad på HG jag tippar 10% om man inte räknar distansutbildningar som vissa fuskar sig igenom.Detta är officiella uppgifter som inte ens Linnerhed kan stoppa. Nu dog en fd ungdom till jag bara räknar ner... Detta måste vara mer än andra behandlings hem.Sedan mitten på 2000-talet är det 14 st jag vet. Fast då räknar jag in onaturlig dödsfall av personal också.De personal jag vet gått vidare har räknats in i den innersta kretsen av trygga kunniga vuxna.Båda outbildade människor med ett destruktivt leverne bakom sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte så insatt så jag kan räkna men många dödsfall är det. Han i personalen som dog förra sommaren ringde runt och tog adjö av elever innan han gjorde det - sorgligt och rörande.

   Att de ledande på Hassela haft någon adekvat utbildning är väl något som jag bara förutsatt men där tog jag miste. Jag som i min okunskap trodde att sådant krävdes för att få ett så stort ansvar för andras liv.

   Radera