onsdag 29 augusti 2012

Sd-gorilla i Ojnare-skogen

Nu är det ju ett riktigt ståhej kring Nord Kalk och det nya stora kalkbrottet de fått godkänt av Miljödomstolen de skall öppna i Ojnare-skogen på norra ön. Det här kalkbrottet har vederbörligen undersökts av SGU (Sveriges Geologiska Undersökningar) och de har kommit fram till att dess inverkan på grundvattnet på norra ön blir försummbar och de har inte sett några hinder för det. Efter 7 års utredande är nu alla beslut fattade. Sedan några veckor demonstrerar aktivister tillsammans med andra mot att kalkbrottet skall öppnas och de menar att grundvattnet kan förstöras och oersättliga naturevärden kan gå till spillo.

Jag skall inte på något sätt påstå att jag kan bedömma riktigheten i SGU´s bedömmning men kan för min del inte säga annat än att vi faktiskt har att lita på experter och geologer och Miljödomstolens utslag.

Arbetet med att börja röja undan skog skulle börjat för några veckor sedan men har förhinbdrats av aktivisterna och för några dagar sedan kom ett sjuttiotal poliser från fastlandet till ön för att hjälpa skogsarbetarna från Mellanskog att kunna utföra sitt arbete tryggt.

Nu igår började man arbetet under polisbeskydd och aktivisterna försökte på allehanda sätt (dock fredliga) förhindra arbetet. Jag har läst lite om detta här och  var och aktivisterna har en hemsida http://ojnare.tumblr.com/ som jag läste igenom i morse och där upptäckte jag en del lite märkliga saker förutom att det inte verkade vara någon/några personer eller organisation som ville ställa sig bakom sidan.

Där fannsd märkliga påståenden som detta: "Då det planerade brottet ligger i tillrinningsområdet till sjön kommer den förorenas med cancerframkallande ämnen omöjliga att rena bort."

Där fanns uppgifter om hur man kunde få resa betald genom ett SMS där man gratis sökte medlemskap i Fältbiologerna: "För alla som är medlem i fältbiologerna går det att få resebidrag för att komma hit. För att bli medlem i fältbiologerna, skickar du ett sms med texten “FÄ + ditt personnummer” till 72456. Det är gratis första året"

Ja de där sakerna är väl inte så speciella men det fanns en sak som jag tycker är värd uppmärksamhet: "Ge ett ekonomiskt bidrag till swedbankkonto clearing: 8169-5, konto: 923 665 465-4, märk med “Ojnare”. Pengarna går till lägrets verksamhet och till att täcka eventuella skadestånd och rättegångskostnader"

Pengar samlas in för att som det sägs "täcka eventuella skadestånd och rättegångskostnader" och rättegångar och skadestånd blir det ju förvisso vid lagöverträdelser. Jag googlade på det här bankkontot och fick fram att det tillhörde en förening Urbergsgruppen med tre styrelsemedlemmar.  Sofia Bothorp som är ledande miljöpartist i Karlskrona och deras gruppledare i kommunfullmäktige. Elisatbeth Wanneby som är företrädare för Miljöpartiet i både kommunstyrelse och kommunfullmäktige i Oskarshamn och dessutom landstingsfullmäktige i Kalmar län för Miljöpartiet.

Jag undrar hur det går ihop med miljöpartiets politik att ganska höga företrädare för dem samlar ihop pengar för att folk skall kunna begå brott mot demokratiskt fattade beslut?

Ja så var det det där med Sd-gorillan. För ett par år sedan utsågs den här polisen till Sd-gorilla av gotlandstidningarna och Koskinen när han vänligt men bestämt ledde bort Lennart Koskinen (fd biskop på Gotland) när han avbröt och saboterade en debatt anordnad av Sd under almedalsveckan. Nu är Fredrik Jonsson tillbaka på ön som dialogpolis och de 70 hitsända polismännens talesman.

2 kommentarer:

 1. Du tror att miljöpartiets bötesinsamling är en (indirekt) uppmaning till brott.
  Det är det inte. Alla som varit med om ickeparlamentariska (men för den skull moraliskt hedervärda) aktioner vet att många kommer att bli dömda till böter av ett repressivt och förtryckande samhälle. I den här frågan har SD och MP faktiskt ingått en gemensam pakt mot miljöförstöring och rovdrift på Gotlands natur. Det är inte i partiets intresse att du framstår som en förstockad sosse. Du får tycka vad fasen du vill på din kammare men när du skriver i pissrännan ska du främja SD:s intresse! Med vänliga hälsningar Fårösundsfåret

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jag tycker lagar skall följas och jag har mig veterligen aldrig hört någon annan sverigedemokrat säga något annat.

  När det gäller kalkbrottet som Nordkalk fått klartecken från myndigheter att öppna efter 7 års rättsmaskineri kan man givetvis ifrågasätta det riktiga från SGU och Miljödomstolen att ge tillstånd till detta - jag anser mig inte kapabel att bedömma sådant som person vilket jag också skriver.

  Mig veterligen har ingen varken lokalt eller på riksplanet uttalat sig i denna fråga. Det verkar som du känner till sådana uttalanden? Jag skulle vara mycket tacksam för om du informerar mig angående detta.

  Däremot tror jag mig kunna uttala mig om de utomparlamentariska metoder vilka Ojnare-skogem aktivisterna använder sig av vilka de öppet hämtar inspiration och kopierar taktik från grupper som annars trakasserar Sd. Där är jag säker på att jag vågar uttala mig för något som ligger i linje med partiets politik och gör det också.

  Jag hoppas ingen människa kommer till skada i Ojnare-skogen.

  SvaraRadera