måndag 13 februari 2012

Insändare: BUN är fortfarande en styggelse för öns landsbygd.


Nu sitter alltså BUN (Barn och utbildningsnämnden) i hysterisk slutspurt och filar på sitt förslag att spara in pengar genom att lägga ned landsbygdsskolor. Det mesta och värsta är bortfilat från förslaget men av vad så många på landsbygden efterlyst verkar det bli intet. En långsiktig och stabil plan är vad som krävts och efterlysts.

Jag som själv bor i Klintehamn och har barn som just skall börja skolan känner mig också berörd och följer givetvis BUN´s forsatta planer för nedläggningar av skolor i trakten. Eskelhem och Hogrän tänker man i nuläget lägga ned och på Sanda tänker man ta bort mellanstadiet. Hur föräldrarna i dessa skolor tänker hantera detta till hösten har man från BUN´s sida helt häpnadsväckande inte ens brytt sig om att ta reda på utan säger helt fräckt att det får vi se efter nedläggningarna. De tror fortfarande att de kan flytta barn som schackpjäser.

Gör nu det enda vettiga i situationen ärade ledamöter i BUN: Skolan är central för utvecklingen på gotlands landsbygd och att den finns, så unga familjer kan och vill bosätta sig där. För det krävs en långsiktig plan och stabilitet. Övertänkta och långsiktiga beslut som borde kunna fattas av regionfullmäktige eller ännu bättre väljarna inför nästa val.

Den kommunala skolan och dess ledningar kanske framöver borde tänka om som så många framfört i debatten. I stället för att som skolledningen på tex Klinteskolan gjort säga "Passar det inte så stick", tänka hur skall vi försöka göra vår skola trevlig, bra och attraktiv så vi lockar fler elever.

I de fall kommunen inte längre anser sig kunna driva en skola: Kanske i stället underlätta för privata att ta över skola och lokaler. Till exempel tror jag det inte skulle vara några problem att starta en friskola för låg och mellanstadie i Sanda nu om nu kommunen ger upp.

Det vore förödande för gotlands landsbygds utveckling om BUN framöver håller årliga nedläggningshot mot skolor på landsbygden och det kan bli en självuppfyllande profetia.
Hannes Müller
Sverigedemokrat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar