tisdag 7 februari 2012

Rockskallen - En sista (?) gång

Ja ack den där Rockskallefestivalen förra helgen som GA med chefredaktören Ulrika Fransson Ingelmark var huvudarrangör till. Den blev ju inte riktigt som arrangören tänkt sig. Uppmärksammad i rikspress på en mängd ställen men här på ön fick givetvis nästan bara arrangören komma till tals.

I höstas var Metal-bandet Avenir klara och ganska självskrivna att spela på galan. Dock nåddes arrangören av rykten om att en av bandmedlemmarna var sverigedemokrat. Det föranledde att bandet avbokades med följande skrivning till en av bandmedlemmarna: "Med tanke på Rickards politiska engagemang så kan ni inte få spela på rockskallen. Varken tidningen eller Roxy kan stå bakom Sverigedemokraterna. Sorry."

Efter ett par månader när Ulrika Fransson Ingelmark nåddes av Östnytt (de regionala TV-nyheterna för bla Gotland) ville hon dock inte alls kännas vid att avbokningen skedde för att näpsa en Sd-are utan bara och enbart gjordes av säkerhetsskäl. Därför hade också GA ringt upp Sd för att kontrollera att Rickard satt i en styrelse för Sd på Gotland vilket de även gjorde med mig sedan här lokalt. Det förekom förvisso inga frågor till mig eller någon annan om det existerade reella risker om en Sd-are skulle uppträda i ett helt opolitiskt rockband med helt okontroversiell musik. Ulrika Fransson Ingelmark har inte heller kontaktat polisen vilket hon givetvis skulle gjort om hon verkligen varit orolig. Det har hitintills absolut inte framkommit något som helst som motsäger konstaterandet att hennes förklaringar är inget annat än en löjeväckande och fräckt ljugande efterhandskonsruktion.

Men ok man väljer att tro på henne. Vart hamnar man då? Hon (eventuellt i nära samarbete med Pelle Jansson Roxy) har alltså valt att avboka ett band för att det har en medlem som är Sd-are. Hon gör det absolut inte för att hon har något emot hans åsikter utan för att skydda honom, de övriga bandmedlemmarna, publiken och lokalinnehavarna från våldsammheter från "stenkastarvänstern" (vilken på Gotland för närvarande kan sägas vara obefintlig). Hennes reaktion blir inte att kontakta polisen och få råd om hur spelningen kan genomföras. Inte att prata med vakterna för arrangemanget och lyssna om de kan hantera några AFA-EXPO snorvalpar. Nej hennes reaktion blir att avboka bandet.

Då skulle jag vilja fråga mig hur U Fransson Ingelmark, om hon var chef på Gotlandshem, skulle hantera det om en familj där någon var aktiv i Sd bodde i ett av stiftelsens hyreshus. Skulle hon vräka den familjen med tanke på dennes, dennes familjs och övriga boendes säkerhet? Ja antagligen.

Skulle det finnas stora och våldsamma rasistiska och nazistiska grupper på Gotland och hon var som nu boss för Rockskallen och det visade sig att de bokat en artist som var svart eller jude. Skulle hon avboka den? Ja det skulle hon. antagligen.

Den här bortförklaringen U Fransson Ingelmark kom med ställer henne egentligen i ännu sämre ljus än formuleringarna i avbokningen, att de ville näpsa en oliktänkande. På andra sätt kanske den stärker hennes ställning

Östnyttlänk:
http://svt.se/1.2690688/rockband_portas_fran_konsert

Aftonbladetlänk: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article14279467.ab

Expressenlänk till Sakine Madons ledarsidesartikel: http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/sluta-vuxenmobba-sverigedemokrater/

7 kommentarer:

 1. Intressant läsning och intressanta liknelser...

  För det första så blev bandet aldrig avbokat då det aldrig varit bokat. Återigen sagt så valde arrangörerna att aldrig boka bandet.

  Min poäng har hela tiden varit följande:
  Det har aldrig varit och kommer aldrig bli en demokratisk eller mänsklig rättighet att uppträda på rockgalor. Det är ingen förföljelse eller "näpsa en oliktänkande" det handlar om, jag ska förklara varför.

  Om man nu bortser från hotbilder och annat så är det ett ställningstagande. Just det ett ställningstagande från arrangörernas sida. Vid sådana här arrangemang så görs alltid högst subjektiva bedömningar av de band/artister som skall kontrakteras. Det är en eller flera personers personliga åsikter som avgör vem eller vilka som får spela.

  Om andra faktorer spelar in som politiska åsikter, trosfrågor eller andra kontroversiella saker så står det arrangören fritt att göra vad arrangören vill även då.

  Tänk följande scenario: Sverigedemokraterna arrangerar en rockgala och kontaktar ett band de verkligen gillar. Bandet får ett halvt löfte att spela. SD upptäcker att bandets sångare är vänstervriden militant trädkramarvegan som klädd i palestinasjal utanför bandet har väldigt kontroversiella politiska åsikter. SD väljer att inte boka bandet med motiveringen:

  "Med tanke på sångarens politiska engagemang så kan ni inte få spela på vårt arrangemang. Vi kan ej stå bakom vänstervridna militanta trädkramarveganer."

  Tror ni att någon skulle bli det minsta förvånad eller upprörd över det? Knappast! Inte ens om någon i bandet har en bror som visar sig jobba på TV och gör ett reportage om den fruktansvärda orättvisan så skulle det inte visas någonstans. Så vad är egentligen problemet? Väljer man att ha radikala åsikter får man stå sitt kast och bita i det sura äpplet! Inser man inte det krävs lite mer självinsikt och ett större perspektiv på omvärlden.

  Liknelsen med Gotlandshem är så befängd att jag fick kaffet i halsen och var tvungen att läsa den både 2 och 3 ggr.

  För det första det är ingen demokratisk eller mänsklig rättighet att uppträda på rockgalor! Det är däremot en högst mänsklig rättighet att ha schyssta levnadsvillkor oavsett etniskt ursprung, politiska åsikter och religiös tro! (Vi lämnar debatten om uteliggare osv därhän då det är en helt annan diskurs).

  Du kan inte som hyresvärd neka en hyresgäst rätten att hyra pga av etniskt ursprung, politiska åsikter eller religiös övertygelse. Då bryter du mot svensk lagstiftning!

  Du kan däremot som arrangör välja precis fritt vad du vill eller inte vill ska bokas till ditt eget evenemang.

  SD framstår inte som seriösa med sådana här liknelser. Rent löjeväckande. Du Hannes som ledande sverigedemokrat på Gotland borde kunna föra debatten på ett seriösare plan än så.

  Tyck gärna att GA's uttalande i Östnytt är ett spel för galleriet, jag köper det. Men för en seriös debatt kring just det och ställ saker och ting i rätt perspektiv om du vill bli tagen på allvar.

  P.s. Undrar fortfarande på vilket sätt arrangörerna har spridit skit kring olika inblandade D.s.

  SvaraRadera
 2. Nu var ju inte Rockskallegalan arrangerad av något politiskt parti utan av en morgontidning och öns största och skattefinansierade kulturförening. Dessutom en gala där man skulle visa upp det bästa av det unga gotlands moderna musikliv.

  Ja jag valde att i stället ta U Fransson Ingelmarks befängda bortförklaringar på allvar och då var mina liknelser helt relevanta.

  Du skall nog vara ganska medveten om att det finns bra många människor som ogillar den här typen av förföljelse utan för att för den skull han några som helst sympatier för Sd´s politik. Att man som i detta fall gett sig på unga människor, inte bara honom själv utan även de andra i bandet gör nog inte mångas ogillande mindre.

  Jag har själv svårt att förstå att personer som nu denna Ulrika Fransson Ingelmark ogillar Sd så pass så de går till så här osmakliga överdrifter. Hon riskerar ju faktiskt sitt anseende som journalist och i slutändan sin karriär för att trycka till en ung kille och hans band.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det spelar ingen roll om Rockskallen arrangeras av ett politiskt parti, skattefinansierad kulturförening eller av en morgontidning så länge de inte bryter mot svensk lagstiftning.

   Rockskallen är ingen gala där man ska visa upp det bästa av det unga Gotlands musikliv. Det har du hittat på själv. Rockskallen är en gala som bokar intressanta och bra band oavsett ålder, genre och geografisk tillhörighet. I samband med evenemanget delas även ett pris ut till den eller de som under det gångna året gjort något särskilt för det gotländska musiklivet.

   Anser du att liknelser som strider mot svensk lagstiftning ska tas seriöst och vara relevanta? Jag häpnar. Som jag förstår är du ordförande för sverigedemokraterna på Gotland. Sverigedemokraterna är ett parti inröstat i riksdagen och som företrädare för SD måste du väl ändå se problematiken här.

   Jag vet mycket väl att många ogillar det som har hänt men återigen, det är inte förföljelse det handlar om. Det spelar ingen roll hur många ggr du upprepar det, det blir inte mer sant för det. Min poäng är och har hela tiden varit att det är inte förföljelse utan ett ställningstagande av personer, föreningar och andra som inte sympatiserar med SD. Ingen av dessa har förföljt någon, tvärtom tagit avstånd från och öppet visat sitt ställningstagande. Ok om många anser det vara fel och sympatisera med SD pga det. Bra för er! Men se till att dra nytta av det på ett seriöst och trovärdigt sätt. Inte som nu med lögner, liknelser som hänvisar till olagligheter, undvikande att besvara direkta frågor osv.

   Ja hon kanske riskerar sitt anseende som journalist och i slutändan sin karriär men hon har också vunnit stora sympatier hos en majoritet av människor som inte sympatiserar med SD. Det är värre ställt med han som gjorde reportaget på Östnytt, där har du en jävsituation som har ifrågasatts hårt i pressen och vars journalistiska förtroende är förbrukat.

   P.s. Undrar fortfarande på vilket sätt arrangörerna har spridit skit kring olika inblandade D.s.

   Radera
 3. Mig personligen kvittar det lika om man förföljer människor på grund av åsikter, tankar, rastillhörighet, religion, könstillhörighet mm mm, man gör inte det i en demokrati. Fö betvivlar jag att arrangörernas handlande är helt säkert inom lagens gränser.

  Jag beskrev Rockskallen som den är de facto och inte som den beskrivs i något dokument som de som startade upprättat.

  Reportaget på Östnytt var bra och båda parter fick komma till tals. De gotländska tidningarna och deras websida helagotland, antagligen även gotlandsradion har däremot behandlat den här nyheten partiskt och oseriöst genom att låta bara den ena sidan komma till tals. Han på Östnytt har inget att frukta.

  Jag undrar lite varför du väljer att skriva anonymt?

  Om någons karriär kraschar på grund av den här affären vore det trist. Det vore även tråkigt om Rockskallen läggs ned och vissa som kritiseras nu har säkert lagt ned ett jättejobb på den. Jag tycker bara vissa skall skärpa till sig och lära sig av begågna misstag.

  SvaraRadera
 4. Jo just i en demokrati är det extra viktigt att visa sitt ställningstagande mot de krafter och rörelser man tycker är fel. Sverigedemokraterna anses vara en sådan kraft som man med alla medel ska bekämpa. I majoritetens ögon står SD för rasism och främlingsfientlighet. Detta har märkts tydligt, inte minst från sångaren i Avenir. Om du sedan väljer att kalla ett högst regelrätt och lagligt ställningstagande för förföljelse för att bättre passa dina syften så gör det. Men vet då också att du uppfattas som okunnig och oseriös när du vägrar se skillnaden.

  Nej du beskrev inte Rockskallen som den de facto är du hittade på det där rakt ut ur tomma intet. Kolla in http://www.rockskallen.se/historik.html och gör hemläxan. Det finns för övrigt inga dokument som beskriver vilka band som ska bokas till Rockskallen. Detta är inget studieförbund eller fritidsgård som ska främja en viss del av befolkningen med ett visst typ av arrangemang.

  Radio Gotland var knappast partiska i sin intervju med GA. De gick väldigt hårt åt dom. Han på Östnytt vet jag har legat lite pyrt till.

  Ja du varför skriver jag anonymt för, ska fundera på det en liten stund till... Kanske ändrar på det.

  Tycker också det vore trist om någons karriär går i stöpet men att Rockskallen skulle läggas ner pga detta får nog anses som högst skrattretande påstående. Nästa år firas 10 års jubileum och tack vare Avenir har galan uppmärksammats nationellt. Bra reklam helt enkelt.

  Jo man kan tycka att vissa ska lära sig av begångna misstag ;) men det är uppenbart så att det inte sjunker in alla gånger.

  P.s. Undrar fortfarande på vilket sätt arrangörerna har spridit skit kring olika inblandade D.s.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker som sagt det vore trevligt om du slutade skriva anonymt och dessutom skulle min vilja att svara på alla dina påståenden och frågor bli större då.

  Du vill ha exempel på illasinnsade påståenden och du har nu gett ett exempel ytterligare på det i den här kommentaren gällande Avenir´s sångare. Jag var faktiskt tveksam till att ta in den här kommentaren pga det. Påståenden om personer som överhuvudtaget inte läser här känns tråkiga att publicera och jag kan ta bort det om du önskar.

  Må så gott och jag hoppas som sagt att Rockskallen överlever och att de inblandade inte skadas alltför mycket av detta.

  SvaraRadera
 6. Kollade runt lite och läste det här på flaschback. Läsvärt och intelligent skrivet: https://www.flashback.org/sp35444320

  SvaraRadera