tisdag 31 januari 2012

Rockskallen 2012

Rockskallen är en årlig musikgala för rock och annan nyare populärmusik som anordnas i Visby. I år blev den uppmärksammad av TV´s Östnytt på grund av att ett Metal-band blev avbokat på grund av att arrangörerna hört rykten om att en av bandmelemmarna var sverigedemokrat.

I söndags skrev jag en insändare angående det här som jag direkt sände till båda tidningarna. Innan den blir publicerad skulle det vara ofint att lägga ut den här på bloggen.

Nu i morse (tisdag) när insändaren inte var publicerad i någon av tidningarna ringde jag både GA och GT´s insändarredaktörer tillika ledarsidesskribenter.

GA´s insändarredaktör Mats Linder hade inte fått insändaren men inte heller arbetat i söndags. Efter ett bra tag ringde han upp och sa att han fått fatt i den. På något märkligt sätt hade den försvunnit i söndags och inte överlämnats till den som sköter insändarsidan.

GT´s insändarredaktör Eva Bofride mindes inte att de fått någon insändare men när jag bad henne titta efter hittade hon den men sa då också att de inte tänkte publicera den på grund av att de inte skrivit något om avbokningen i deras tidning. När jag sa att de hade de visst det - på lördagens kultursida så sa hon att hon hänsköt beslutet om publicerandet till Ulf Hammarlund (ansvarig utgivare GT).

Ja ock ock ock... att ha med gotländska journalister, det fria ordets och yttrandefrihetens riddare, på ön kan ta på nerverna. :-)

5 kommentarer:

 1. Bandet det handlar om blev aldrig avbokat. För att bli avbokade krävs att de varit bokade till evenemanget vilket de aldrig varit. Rätt ska vara rätt.

  De fick en förfrågan om de är intresserade att spela på Rockskallen och svarade ja på det och sen av olika anledningar som det debatteras flitigt om var de inte längre aktuella för bokning till evenemanget.

  SvaraRadera
 2. Där har du rätt "insatt". De var inte formellt bokade och kontrakt skrivna. Vad jag förstår var de klara och de höll på att ordna upp detaljer. Jag vet inte riktigt hur man skall uttrycka det kanske: De var klara men inte formellt bokade. Som jag förstår det efter att nu ha pratat med de flesta inblandade parter.

  Ingen har heller hitintills påstått att de inte så att säga musikaliskt varit kvalificerade för att vara med. Efter att ha sett de utlagda snuttarna från Rockskallen 2012 och ett par videos med det förföljda bandet är jag beredd att hålla med.

  Undra hur det känns för de här som gick med de här påståendena till arrangörerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo man kan nog säga att de informellt var "klara" men som sagt så uppstod saker som lade hinder i vägen. Nog om det.

   Den konstnärliga aspekten om de ansågs "kvalificerade" som du uttrycker det lägger jag mig alls inte i för det handlar inte om att vara "kvalificerade". Det är ingen tävlingsgren där det handlar om att komma etta eller tvåa utan om en konstyttring i form av musik. Det handlar helt enkelt om tycke och smak! Hip Hop eller Black Metal, Klassiskt eller Country... Enkelt som så.

   Och vilket band anser du vara "förföljda"? Avenir som själva sett till att en 4 månader gammal nyhet publiceras i östnytt lagom till Rockskallen kanske? Det är väl ingen som förföljt de där metalgrabbarna, tvärtom!

   Förstår inte hur du menar med din sista mening? Förklara gärna :)

   Radera
 3. Nä med "kvalificerade" menar jag nivå på musiken, ett helt subjektivt begrepp inser jag men något som inte har med musikstil eller genre att göra. Jag tänker inte heller definiera "kvalificerade" men tror nog det kan vara begripligt.

  Det skulle vara bra intressant att få höra om NÄR det först talades om hotbild. Jag tror bara än så länge och det jag tror är när U Fransson Ingelmark blev intevjuad. Andra som inte är i den allra innersta kretsen av arrangörer verkar inte heller de ha hört om någon hotbild föräns veckan innan Rockskallen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hotbilden talades det om i höstas när SD's rikskansli sa att det föreligger en hotbild mot partiets medlemmar, detta är fakta! Resten är endast antaganden och rena önskemål från kritiker till hur bandet för snart 5 månader sedan fick beskedet att de inte skulle spela.

   Är det en tillfällighet att bandet valde att gå ut med detta nu lagom till Rockskallen när de vetat om det i nästan 5 månader? Är det en tillfällighet att han som gjorde reportaget i Östnytt är bror till bandets basist? Ett klockrent tjänstefel för övrigt. En jävsituation som går utanpå det mesta vill jag påstå.

   Radera