lördag 5 maj 2012

Märkligt agerande av gotlandspolisen kring guldrånet.

Vid lunchtid på valborgsmässoaftonen skedde ett väpnat rån av Odd Magnussons guldsmedsaffär på Adelsgatan i Visby av två yngre män som försvann på moped med guld för c:a 3 miljoner. Direkt efter rånet beskrev polisen rånarna som två yngre män c:a 190 cm långa.

Efter drygt ett dygn gick polisen ut med signalement på rånarna där det skrevs  "Båda är i 20-årsåldern med en normal kroppsbyggnad och cirka 180 cm långa. .... Båda männen är av utländsk härkomst och pratade med varandra på ett utländskt språk, det är oklart vilket."
När rånarna gripits vid färjeterminalen i Nynäshamn gjorde polisen följande pressmeddelande:

"Ayman Aboulaich 2012-05-03
Kriminalispektör
Pressmeddelande
Två män med afrikanskt härkomst, 19 och 25 år, greps igår när de gick av Gotlandsbåten vid ankomsten till Nynäshamn. Gripandet skedde kl. 20.08 i samarbete med polisen i Stockholm."

Polisen har på facebook förklarat att man skrivit ut detta med "afrikansk härkomst" för att man lättare skall få in tips om i vilka kretsar de båda rånarna rört sig i på ön. Man får väl även anta att polisen med "afroikansk härkomst" menar mörkhyade eller om man så vill negrer.

Det påstås att det från början var 100% klart och sammstämmigt från närvarande vittnen till rånet att rånarna var mörkhyade.

Nu är bara frågan: Varför gick inte polisen ut med signalementet mörkhyade från alldeles första början på valborgsmässoafton när rånet skett? Kring det kan man ju bara spekuleraa men nog ligger tanken nära till hands att det då var viktigare för den beslutsfattande polisen att inte "sprida fördomar" än att rånarna snabbt skulle kunna gripas och i så fall var det mycket illa.

Det är inte utan att man får känslan att det skett starka och desperata påtryckningar på polisen i det här fallet att de skall gå ut med ordentliga signalemnent så rånarna skulle kunna gripas och stöldgodset återfinnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar