tisdag 6 mars 2012

Insändare angående omskärelser

För några dagar sedan nvar det en insändare i gotlandstidningarna angående omskärelse av pojkar och för en liten tid sedan kom ett uttalande från Svenska Barnläkar Föreningen där man ville att icke medicinskt betingad omskärelse av barn på sikt borde förbjudas.

Jag drog mig till minnes att Region Gotland beslutat om att sådana skulle ske. När jag googlade runt detta hittade jag ett radioinslag kring detta. Länk: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=260&artikel=4164454

Med utgångspunk i detta skrev jag följande insändare vilken i dag publicerats i GA. Däremot vet jag inte om vederbörande kommunråd svarat men jag skickade insändaren till honom direkt så processen skulle påskyndas.Insändaren:

Häromdagen var det en insändare i GA om omskärelse av pojkbebisar och för en tid sedan uttalade sig Svenska Barnläkareföreningen för ett förbud av omskärelse av icke medicinska skäl av omyndiga pojkar, ett förbud som redan idag existerar när det gäller flickor.

På Gotland beslöt Hälso- och Sjukvårdsnämnden (HSN) 2009 att lasarettet skulle utföra starkt subventionerade omskärelser av pojkar, en av ledamöterna reserverade sig mot beslutet. Trots detta beslut började inte öns sjukvård erbjuda omskärelser, antagligen på grund av motstånd hos personal men kanske även lasarettsledning. Ett radioprogram 2010 tog upp detta och den då tillträdande ordföranden i HSN Stefaan de Maecker (Mp) tillfrågades då angående detta och sa då att "det är absolut oacceptabelt att beslutet inte följs och jag skall se till att det verkställs i verksamheten". Angående omskärelse av pojkbebisar sa han att det var en svår fråga men talade om "sunda vanor" och "kloka saker".

Vänsterpartisten Carina Lindberg som var ledamot av HSN reserverade sig mot beslutet när det togs med motiveringen att det inte skulle utföras på små pojkar utan "den bör anstå tills barnet fyllt 18 år och själv kan bestämma". Jag kan inte säga det bättre själv.

Nu skulle jag gärna vilja höra hur det gått med den här frågan Stefan de Maecker? Utförs omskärelser på icke medicinska grunder av omyndiga på Visby lasarett eller hjälper regionen föräldrar som vill omskära sina barn att få detta utfört på annat sätt? Varför kan inte region Gotland liksom flera andra landsting ställa sig utanför denna verksamhet som faktiskt kan betraktas som rena övergrepp.

Hannes Müller
Sverigedemokrat

6 kommentarer:

 1. Det finns saker i varje kultur som avkräver tystnad för att stympar lobbyn ska leva vidare.
  Varför har omskärelse behållt en sådan stum tystnad och en undangömd tillvaro? Omskärelse antingen osynliggörs eller tigs ihjäl. Det man inte ser, inte talar om, framstår för massan som icke existerande. Hur många unga svenskar vet om att judar bedriver sexuell intolerans? Hur många har sett en omskärelse? Inte ens barnets egna mamma ser operationen!

  SvaraRadera
 2. Programmet på SVT "Sverige mot himlen" visa en omskuren muslim nyligen som vart såpass överhettad och smärtsamt överkåt konstant pga sin omskärelse att han inte kunde vistas i närheten av kvinnor naturligt. Inte konstigt somliga skurna män helst ser kvinnor i Burqa för att slippa upphetsning. Tänk om andra politiska partier skulle värva barn redan i bebisåldern, med knivens hjälp eller liknande? hur skulle det se ut?

  SvaraRadera
 3. Frågan är av akademisk art då ingen läkare anställd av den Gotländska sjukvården genomför ett sådant ingrepp av religiösa skäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja om nu Stefaan de Maecker påstått att han skulle genomdriva det här beslutet när han blev ordförande för Hälso- och Sjukvårdsnämnden så är det intressant att få veta hur det gått med det.

   GA skickade inte insändaren till de Maecker för svar men det har jag gjort på egen hand. Han svarade i telefon att han skulle göra det.

   GT har inte publicerat insändaren - i varje fall inte till dags dato

   Radera
 4. Titta här Hannes,intressant blogg!
  http://snalliklinte.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där låter inte så värst fantasifullt. Lycka till.

   Radera